Maske Baskısı

Maske Baskısı

Maske kullanım amacı olarak yüze geçirilen ve dış etkenlerden korunmak üzere sağlık için kullanılan bir üründür. Genel olarak kumaş çeşitlerinden yapılır. Bu kumaşlar içerik bakımından farklılık gösterir. Nano kumaş, cerrahi, tela, bez gibi kumaşlardan maske üretimi yapılır. Yanlarında kulak arkasına geçirmek için lastikleri vardır. Steril olması önemlidir. Özellikle tüm dünya genelinde yaşanan korona virüs hastalığından sonra Covid 19 virüsünden korunmak amaçlı çok gündeme gelmiştir. Hijyen ve sağlık açısından bu durumda maske takmak zaruriyet haline gelmiştir. Bu zorunluluktan dolayı da çeşitli maske tipleri satışa konulmuştur. Maskeler ağız ve burunu dış etkenlerden koruyarak virüslerden korunmak için kullanılır. Sağlık sektörü başta olmak üzere artık her kamu kuruluşlarında, özel sektörlerde ve bireysel olarak maske kullanımı artmıştır. Ortak alanlarda kullanımı yaygınlaşmış ve bireylerin kişisel aksesuarı haline gelmiştir.

Maske Kullanımı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Maske daha önceleri sadece sağlık sektöründe ve kimyasal ürünlerle temas esnasında kullanılırdı. 1619 yılından beri sosyal yaşamın içerisinde olan bir üründür. İlk olarak 1656 yılında 500.000 kişinin ölümü ile sonuçlanan veba hastalığı sırasında karga burnu şeklinde olan çeşidi kullanılmıştır. Gerek tıbbi gelişmeler, gerekse tıp uygulamalarında yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte maske tipleri de değişmiştir. Maskeler görünüm itibari ile her ne kadar standart gibi gözükse de çeşitliliği artırmıştır. Öyle ki son zamanlarda daha çok bireysel kullanıma yönelik üretilen maskelerde baskılı çeşitlerde renklilik getirmiştir. Cerrahi ve solunum yollarını korumak için kullanılan maskeler üzerine yapılan baskıların da sağlık açısından hijyen şartlarına uygun olması gerekmektedir. Direkt insan vücudu ile temas ettiği için hijyen daha çok ön plana çıkmaktadır.

Maske Çeşitleri Nelerdir?

Basit tıbbi maskeler cerrahi maske olarak bilinmektedir. Cerrahi maskeler tela kumaş denilen dışardaki havayı içeri geçirmeyen kumaşladır. Genellikle üç katlı olarak yapılır. Gevşek bir şekilde ağız ve burnu örtecek şekilde takılır. Karşı taraftan gelebilecek olan bulaş riskini ortadan kaldırmak için kullanılır. Herhangi bir güvenlik derecelendirmesi yapılmamış olmasına karşın koruyuculuğunun olması açısından en önemli konu hijyenik olmasına dikkat etmektir. Maskeler tek kullanımlık, yarım veya tam yüz şeklinde modellere sahiptir. Sağlık çalışanlarının daha korunaklı maskeler takması gerekirken bireyler için basit cerrahi maskeler korunmak için yeterli olacaktır.

Maskelerde Belirli Bir Standart Var mıdır?

Maskelerde filtreleme kapasitelerine göre uygulanması istenen belirli kriterler bulunmaktadır. Cerrahi yüz maskeleri enfeksiyon etkilerinden korunmak için takıldığından tek kullanımlık olarak üretilirler. Sterilazyon yapılmasına gerek yoktur. Kullanım şartlarına göre uzun süre kullanımda ¾ saatlik zaman dilimi içerisinde değiştirilmesi önerilir. Yıkanarak kullanması kumaş özelliklerini kaybetmesine neden olur. Kulaklara geçirmek için lastik geçirilmiştir. Ağzı ve burnu tam olarak kapatması yeterlidir.  CE belgesine sahip sızma miktarı orantısına göre TS EN 149 standartlarında üretilen maskeler AB gümrük birliği anlaşması doğrultusunda üzerine standart uygunluğu ile ilgili şartların mutlaka basılmış olması gerekmektedir. Aksi halde üretimi yasaktır. Yapılan baskılar belgelendirme işlemlerinden geçtiği anlamına gelir. Baskı için kullanılan boyada şartnamede belirtilen gibi olmalıdır.

Yıkanabilir Bez Maske Özellikleri

Bez maske kullanımları da çok yaygınlaşmıştır. Özellikle çeşitli figür baskıları ile piyasada sunulan bez maskelerin kullanım ömürleri ile ilgili çok farklı bilgiler vardır. TSE standartlarında bez maskeler ile ilgili kullanılacak kumaş, yapılacak tasarım, üzerine uygulanacak baskı ve filtreysen ile ilgili tüm bilgiler yer almaktadır. Bez maskeler özellikle yıkanabilir özellikte olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca çeşitli renklerde üretimi yapılan bez maskeler üzerine yapılacak olan baskılarda kullanılacak baskı şekli de belirlenmiştir. Yıkandığı zaman akmayan, kurutulduğunda renk ayrımı olmayan bez maskeler model olarak çok fazla çeşide sahiptir.

Maskeler Üzerine Yapılacak Baskılar Nasıl Olmalıdır?

Maskeler Covid 19 gereksinimlerinden sonra ölçüleri, kullanılacak olan kumaş cinsi, maskenin koruma amaçlı olarak kaç katlı olacağı, kullanılacak olan astar özelliği ve üzerine basılacak olan grafik veya desen konuları çok fazla detaylandırılmıştır. Her yaş grubuna özel maske üretilebilmektedir. Son zamanlarda özellikle virüs etkilerinden korunmak için çocuklar içinde renk renk desen desen grafikler uygulanmıştır. En sevdikleri karakterlerin resimleri maskeler üzerine baskı yöntemi ile uygulanmaktadır. Kâğıt maske ya da sentetik ya da pamuklu kumaşlardan yapılan maskelere her türlü baskı yapılmaktadır. Kurumsal firmalar için logo baskılı, yetişkinler için çeşitli renk ve desenlerde yapılan baskılı modeller, bebek ve çocuklar için çizgi film karakterlerinde oluşan çeşit skalaları ile çok fazla seçenek bulunmaktadır.

Maske Baskılarında Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler Nelerdir?

Baskılı yapılan maskeler genelde üç katlı olarak yapılarak koruması sağlanmaktadır. Nefes alınabilir özellikte kumaşlardan imal edilen maskeler için yapılacak olan baskılarda bu özelliği bozmayacak şekilde olmalıdır. Ciltte uzun süre kalacağı için alerjik sorunlar ortaya çıkarmamalıdır. Burun kısmında mutlaka tel desteği olmalıdır. Kolayca takılıp çıkarabilir özellikte olan maskelerde kullanılan logo ve baskılar 20 defa yıkanmaya elverişlidir. Kâğıt ya da tela kumaşlarda ise yıkayarak kullanma önerilmemektedir. Baskılar genelde bez ya da kumaş maskelerde daha fazla performans sağlamaktadır.

Baskılı Maskelerin Koruyucu Özellikleri Kaybolur mu?

Baskılı olarak kullanılan bez maskeler medikal maske olarak kullanılmamalıdır. Baskılı maskeler görsel olarak istenilen her türlü grafik baskısı kullanılarak yapılabilir. Bu baskılarda kullanılan malzemelerde sağlık ve hijyen şartlarına uygun ürünlerdir. Maskeleri sadece cerrahi olarak değerlendirmemek gerekir. Bunların dışında partilerde kullanılmak üzere baskılı karton maskelerde bulunmaktadır. Çoğu zaman karşımıza çıkan surat, karakter şeklinde baskılı maske üretimleri genelde kartondan yapılmaktadır. Yine aynı şekilde kulak kısmından lastiklerle yüze monte edilir.

Baskılı Maske Çeşitlerine Verilebilecek Örnekler Nelerdir?

Firma logolu cerrahi maske, logolu bez maske, figürlü cerrahi maske, figürlü bez maske, kâğıt üzerine karakter baskılı maske çeşitleri mevcuttur. Baskılı maskeleri medikal olarak değerlendirmemek lazımdır. Maskelerin üzerine talep edilen her grafik ve figür basılabilir. Genç, yaşlı, yetişkin, çocuk, kadın ya da erkek cinsiyet ve yaş fark etmeksizin her birey için birçok farklı modelleme yapılabilir. Maskeler üzerine slogan, yazı gibi figürsüz baskıda uygulanır. Baskılı maskeler genellikle nonwoven kumaşlardan üretilirler. Lastik bağcıklıdır ve latex malzeme kullanılarak transfer baskı yapıldığı için terletmez ve kullanıcıyı rahatsız etmez. Yıkandığı zaman 20 yıkamaya kadar baskısı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Kişiye özel olarak yapılır. Suya dayanımı yüksektir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir